e mërkurë, 30 maj 2007

Motorburen ungdom


En stor grupp som har varit undanskuffad och misstänkliggjord länge är de som har motorintresset som hobby. För några decennier sedan hetsade man mot motorburen ungdom som man såg som något suspekt och hotfullt. Visst fanns det väl några rötägg inom den tidens raggare som samhället valde att beteckna de som hade stora amerikanare som hobby och även de som körde hoj, men majoriteten var faktiskt hederliga killar och tjejer som ägnade all sin fritid åt att skruva och meka med sina ögonstenar. Hetsjakten har tydligen inte avtagit i nutid så därför är det hög tid att visa på de fina saker som de faktiskt har utfört men som aldrig blivit belyst.
Mc klubbar har samlat in medel till Barncancerfonden och även andra välgörande ändamål, det finns tex. Mc-klubbar som har en kristen inriktning såsom Holy Riders.
I Värmland har flera mc-klubbar samlat in leksaker och skänkt till barnavdelningen på Karlstads sjukhus.
Inom många motorklubbar har man kört pensionärer och handikappade på rundturer vilket har varit uppskattat.
I Dalarna där en kvinnlig medlem blev mördad av sin sambo vände man sin sorg och chock till något konstruktivt genom att bilda ” Marie Memorial Race” . Tack vare deras idoga ideella arbete fick klubben ihop 135 000 kronor genom race-tävlingen det första året.
En kvinnojour kunde därmed startas i Vansbro. År 2005 kunde man skänka 147 000 kronor till BRIS. Enligt uppgift den största enskilda donationen BRIS någonsin fått. 2006 fick Barncancerfonden överskottet.
Så istället för att motarbeta och misstänkliggöra den betydande delen i Sverige som har motorintresset som sin hobby och livsstil borde vi ge dem en eloge.
Att det finns ett fåtal som är kriminella inom alla föreningar ska väl inte betyda att alla döms ut kollektivt.
Om en frisör gör ett olaga klipp ska man väl inte dra alla frisörer över en kam.
Eller att en socialdemokrat är kriminell betyder väl inte att vi ska bojkotta alla sossar eller vilket parti eller förening det nu må vara.

Göran Olsson

Nuk ka komente: